Wat is een landingsvaartuig en wanneer heb je er één nodig?

Een landingsvaartuig wordt ook wel eens een landing craft genoemd en de boten die hiervoor worden ingezet werden beroemd door de Tweede Wereldoorlog. De boten met een laadklep aan de voorzijde werden ingezet om soldaten naar het strand te brengen en om de aanval op de vijand in te zetten. Tegenwoordig worden deze boten voor compleet andere doeleinden gebruikt en in onze blog vertellen we dan ook meer over de landing craft en vooral wanneer je er één nodig hebt.

Wat is een landingsvaartuig?

Een landingsvaartuig is een stevig vaartuig met een platte bodem en een laadklep aan de voorzijde. De laadklep kan bijvoorbeeld aan de oever worden neergelaten en zo kunnen er materialen, voertuigen en zelfs personen aan of van boord worden gehaald. Zonder dat er andere materialen, zoals bijvoorbeeld een kraan benodigd zijn. Vooral bouwbedrijven en aannemers die werkzaamheden aan of op het water uitvoeren hebben veel baat bij een landing craft. Het maakt het werk namelijk een stuk makkelijker.

Voor welke werkzaamheden wordt een landing craft het vaakst gebruikt?

Een landingsvaartuig wordt vaker ingezet dan dat je denkt, want door de multifunctionaliteit van het vaartuig kun je de boot voor uiteenlopende werkzaamheden en taken inzetten. Bijvoorbeeld als je materialen of personen over het water moet vervoeren. Maar er is veel meer mogelijk. Bijvoorbeeld bij het te water laten van een onderwaterdrone of het bereiken van lastige locaties langs het water. Je zou zelfs een voertuig, zoals een kraan vanaf een landing craft kunnen bedienen om werkzaamheden te verrichten. Maar een landing craft kan ook worden ingezet bij sportevenementen. De vaartuigen zijn namelijk zeer toegankelijk en dat kan een pré zijn in een situatie waarbij bijvoorbeeld iemand uit het water moet worden gehaald.

Landing craft als mobiel werkplatform

Een landingsvaartuig kan dus ook prima op het water functioneren en het is niet alleen een vaartuig dat handig is om voertuigen, materialen en personen van het vaste land te halen. Je zou dus heel eenvoudig op het water personen te water kunnen laten of uit het water kunnen halen. Zo worden landingsvaartuigen ook ingezet bij de duiksport of bij onderzoekswerkzaamheden waarbij duikers nodig zijn. Door de eenvoudige toegankelijkheid zijn deze vaartuigen bij uitstek perfect om duikers te water te laten en uit het water te halen. Ook voor het uitvoeren van onderwaterinspecties biedt een landing craft uitkomst.

Landingsvaartuig huren?

Het is dus meer dan wenselijk om te investeren in een landingsvaartuig als je veel taken en werkzaamheden aan en op het water verricht, maar je kunt er ook altijd één huren bij Werkboot als je geen vaartuig in je bezit hebt. Het grote voordeel is dat je een landing craft voor een bepaalde periode kunt huren. Inclusief schipper als je dat wenst. De schipper kent boot door en door en kan je ondersteunen bij de werkzaamheden die verricht moeten worden. Overigens kan het ook de beste keuze zijn als je zelf geen gekwalificeerd personeel in dienst hebt. Voor het besturen van een landingsvaartuig heb je namelijk wel een vaarbewijs nodig. Of een vaarbewijs nodig en zelfs verplicht is, is afhankelijk van in welk water je opereert en hoe groot en snel de landing craft is.